Περί Στοιχήματος
Προγνωστικά και Αναλύσεις Αγώνων,
Εργαλεία Στοιχήματος και Multimedia
Home » , » Εξεταστική Ευρωβουλής: «η τρόικα ήταν παντελώς απαραίτητη»

Εξεταστική Ευρωβουλής: «η τρόικα ήταν παντελώς απαραίτητη»

Written By Unknown on Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014 | 9:00 π.μ.

Έκπληξη σε όσους είχαν υψηλές προσδοκίες από την λεγόμενη και «εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τρόικα», προκάλεσε η χθεσινή παρουσίαση των προτάσεων του Αυστριακού ευρωβουλευτή Ότμαν Κάρας για την μετεξέλιξη του θεσμού της τρόικας.

Με βάση τις προτάσεις Κάρας, οι έλεγχοι της εφαρμογής των συμφωνηθέντων στις χώρες που έχουν λάβει ή θα λάβουν στο μέλλον δάνεια, θα συνεχίσει να υπάρχει, όπως και η περιοριστική πολιτική λιτότητας όπου αυτή είναι απαραίτητη. Ο ίδιος όμως εισηγείται αυτό να αποτελεί απλά πλέον μια κοινοτική υπόθεση, χωρίς το ΔΝΤ , συνοδεία δημοκρατικού καταλογισμού ευθυνών και διαφάνειας.

Ο Κάρας έφτασε στο σημείο να διανείμει γραπτή δήλωση όπου αναφέρει κατά λέξη πως «η τρόικα ήταν απολύτως απαραίτητη» και πως χωρίς αυτόν το θεσμό «η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα είχαν χρεοκοπήσει ατάκτως με πολλαπλάσιες κοινωνικές συνέπειες».

Με βάση την παρουσίαση που έκανε στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι τρεις επιλογές για την αντικατάσταση του σημερινού θεσμού είναι οι εξής:

1. Να αναλάβει το ΔΝΤ μόνο του τη διαδικασία ελέγχου

2. Να αναλάβει μόνη της η Κομισιόν τη διαδικασία ελέγχου

3. Να αναλάβει ο ESM τη διαδικασία ελέγχου μετά από αλλαγή της καταστατικής του συνθήκης και αφού αποκτήσει νέες υπερεξουσίες.

Κατά αυτό τον τρόπο «η απολύτως απαραίτητη τρόικα» θα αποκτήσει βάση στο κοινοτικό δίκαιο. Με βάση την έρευνα του Ο. Κάρας, οι εταίροι στην αρχή της κρίσης απλά δεν ήταν έτοιμοι.

Ο Κάρας αναφέρει ότι η Κομισιόν το 2009 δεν είχε την απαραίτητη εμπειρία σε ελέγχους κρατών και ως εκ τούτου «η συμμετοχή του ΔΝΤ έμοιαζε αυτονόητη». Τώρα, όμως, εμπειρία υπάρχει, το ΔΝΤ έχει μειώσει τη χρηματική συμμετοχή του από το 30% στο 10%. Η δε DGECFIN απασχολεί 200 άτομα για τον έλεγχο των χωρών που βρίσκεται σε πρόγραμμα. Είναι λογικό, είπε ο Κάρας, αυτός που βάζει τα περισσότερα λεφτά να έχει και τον πρώτο λόγο.

«Το σημαντικό είναι να υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος ακόμα και αν η τρόικα είχε λάβει τα ίδια σκληρά μέτρα, αλλά βρισκόταν κάτω από κοινοβουλευτικό έλεγχο, να ξέρετε ότι η κοινωνική αποδοχή θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη». Ο Ότμαν Κάρας επιθυμεί να αλλάξει η καταστατική συνθήκη του ESM, και ο οργανισμός σε συνεργασία με το προσωπικό του ΔΝΤ να διενεργεί τους ελέγχους, δίνοντας λόγο στο ΕΚ και τα εθνικά κοινοβούλια.

Βεβαίως ακόμα και όταν η έκθεση φτάσει στην ολομέλεια τον Απρίλιο και υπερψηφιστεί θα έχει την ίδια νομική και πολιτική ισχύ με τις εκατοντάδες εκθέσεις του ΕΚ που ζητούν την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Οι εταίροι με βάση το κοινοτικό δίκαιο μπορούν να την αγνοήσουν απόλυτα – τέτοιο δείγμα έχει ήδη δώσει η Γερμανία διά του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών της. Η ουσία όμως της υπόθεσης είναι πως ακόμα και αυτή η θεωρητική εξεταστική, αποτυγχάνει να μπει στην ουσία της υπόθεσης των ελέγχων και της επιβολής μέτρων επί δικαίων και αδίκων.

Η φράση του ειδικότερου των ευρωβουλευτών, επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ πως «η τρόικα προτείνει και οι κυβερνήσεις αποφασίζουν το μείγμα» λοιδορήθηκε από τους ευρωβουλευτές.

Κύκλοι της Κομισιόν σχολιάζουν πως με μια έκθεση – πόρισμα του ΕΚ κάποιοι διαγράφουν και ξεπλένουν χιλιάδες σελίδες εκθέσεων της DGECFIN που για παράδειγμα στη περίπτωση της Ελλάδας έγραφαν από την πρώτη μέρα πως δύσκολα θα επιτευχθούν οι στόχοι για τα δημόσια οικονομικά και την ανάπτυξη και πως οι κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις γιατί ακούν τα εδραιωμένα συμφέροντα αντί να εφαρμόσουν το πρόγραμμα. Διερωτώνται εξάλλου πως η έλλειψη δημοκρατικού καταλογισμού της τρόικας σταμάτησε τις ελληνικές κυβερνήσεις από το να μειώσουν τις άχρηστες κρατικές δομές, να φτιάξουν ένα μόνιμο και δίκαιο φορολογικό σύστημα, να μειώσουν τη γραφειοκρατία και να ανοίξουν τις εσωτερικές μονοπωλιακές αγορές.

arouraios.gr


SHARE

About Unknown

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου